A növények érzelmei

Érző növények – Burbank és Bose kísérletei igazolták, hogy a növények éreznek

A növények élnek, lélegeznek. a Nap fordítsa fejüket, szenvednek egy szomjúságtól, a sérülésektől. Tudjuk, hogy éreznek, mégsem vesz tud tudni róluk. Beletapossuk egy csikkeket a fűbe, szögeket verünk a élő fába, és nem halljuk őket fájdalmas sikoltozást.

Nincsenek kaktusz tüske nélkül?

De tényleg van! Az kaliforniai  Luther Burbank , világszerte elismert kertész, mintegy húsz éves kutatásai eredményeképpen meglepő információkhoz jutottak – többek között – a kaktuszok fejlődéséről. A háztulajdonú növénynemesítő minden nap beszélgetett növényeivel:

“Ne féljetek tőlem, ne akarlak bántani titeket. Ne növesszetek védő tüskék, én pedig mindentől megvédelek. ”

És láss csodát: a kaktuszok soha nem látott ütemben fejlődtek, növekedtek, és végül levetették tüskéiket!

Burbank nem megdöbbent meg a látottakon, elmondása szerint

egyszerűen csak működött egy olyan fajta telepatikus kommunikáció, amely között növények és emberek mindig is létezett.

A növényeknek több, mint húsz érzékszervük van, de olyan nagy mértékben különböznek a mieinktől, hogy nem ismerjük meg őket. Más kérdés: vajon a növények mennyire értik a mondandónkat?

A kutatások azt bizonyították, hogy “felfogott”, hogy gondozójuk nagy becsben tartja és tiszteletben tartja életüket és vigyázza őket, ezért elhullajtották minden (!) Tüskéjuket. Burbank kaktuszai világhírű elismerést kaptak az érző szívű növénynemesítőnek.

A növények reakciói

Míg Burbank növényeivel társalgott, a világ túlsó oldalán, a Calcuttában  Jagadis Chandra Bose  fizikaprofesszor növényeit érzékelte. Felfedezte, hogy bizonyos szempontból ugyanúgy viselkednek, mint az állatok, és nincsenek olyan idegrendszerrel, így nem tudnak egy-egy ingerre reagálni.

Bose kikísérletezett egy olyan mérőműszer, amely egy tükrözött fény-nyaláb segítségével a legkisebb növényi mozgás több ezerzeresére képes felnagyítani. A berendezés remekül működött, így hamarosan bizonyossá vált, hogy a növényeket az állatokhoz hasonlóan érzéstelenítheti.

A kloroformba mártott, elkábított növények például semmi ütés nem reagáltak. Később, egy friss levegőn feléledve egy legkisebb külső ingerre válaszingerrel feleltek.

Bose eredményei minden kétség kizárva bizonyították, hogy a virágok, fák, bokrok, de még az utolsó fűszál ugyanolyan érző lény, mint mi, emberek.

Sajnos, akkoriban egy társadalom nevetségesnek tartja titulálta az efféle felfedezéseket, bogaras tudósok agyszüleményeinek tartották csak a különös eredményeket. A negatív visszhang ellenére Bose könyvet adott ki kutatásairól, majd munkásságáért Indiában lovaggá ütötték.

Nem sokkal később berendezéseit tökéletesítve a növényi szövetek növekedését már tízmilliószoros nagyításban tudta vizsgálni – bizonyítva, hogy milyen tápanyagok milyen gyors reakciókat okoznak a vizsgált növények fejlődését.

A műszerek zavarba ejtő érzéseket váltottak ki még a tudós-társadalomban is, mivel a monitort megfigyelhető görbe segítségével látignézhették, hogyan lehet egy virág, hogyan válik a gömbölyű spirál, egyenes, hófehér vonal.

A növények zenei ízlése

Viccesnek tűnhet, de a növényeink – mint minden külső impulzusra – egy zenére reagálnak. Egyik zene kedves “füleiknek”, egy másiktól majdnem elpusztulnak. Magyarázat egyelőre nincs. Nem tudni, melyik növényre hatnak az egyes zenei irányzatok.

Általánosságban elmondható, hogy nem kedveli a punk- vagy nehéz metál zenét, a klasszikusokat és a lágyabb dallamokat viszont annál inkább!

A kísérletek során megfigyelték, hogy a magnó mellé helyezett növények a számukra kellemetlen hangok hatására furcsán kezdtek nőni – mintha erős szélben állnának, és lehetőségüket mérten minél jobban megpróbáltam távolodni a hangszóróktól.

Mások abnormális fejlődési rendellenességeket produkáltak.Meghámentőnek tűnhet, ugyanezek a növények Haydn muzsikájára elkezdtek a hangfalak felé közeledni és elképesztő burnomzásnak indultak.

Elgondolkodtató?

Furcsa, hogy mennyire nem veszzük észre a környezetünkben él élőlényeket. Pedig lélegeznek, mozognak körülöttünk, talán olykor még szólnak is hozzánk. Suttogva kérik, adj hozzá inni nekik. Mossuk meg beporosodott leveleiket, mert fuldokolnak. Zárjuk be az ablakot, mert fáznak. Halkítsuk le egy picit rádiót, vagy tegyük el őket egy hangfalak elől.

Jobban oda kellene figyelnünk rájuk, hiszen együtt és egymásból létezünk. Ők termelik a számunkra nélkülözhetetlen oxigént, Ők teszik frissé, illatossá kertjeinket, szalaggal átkötve miattuk mosolygunk születésnapunkon, nyeldekeljük a könnyeinket a házasság és Ők ünnepeljük végső utunkon. Bánjunk hát velük szeretettel!

forrás: astronet.hu

Share Button
A bejegyzés kategóriája: Egyéb
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..