Minden, amit tudni érdemes… A vitaminokról!

DeLaVie_1000mg_Cvitamin tél

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan működéséhez.

A szakemberek ismertetése szerint a vitaminokat alapvetően 2 nagy csoportba (zsírban oldódó és vízben oldódó) sorolhatjuk. A vízoldékony vitaminok (B1-, B6-,B7, B12-, C-vitamin, niacin, pantoténsav, folsav, biotin) felszívódás után fejtik ki hatásukat, és a felesleg a vizelettel távozik. A zsíroldékony vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódása a táplálék zsírtartalmától is függ. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból alakult ki.

A vitaminok önmagukban nem jelentenek energiaforrást, de számos anyagcsere folyamat nélkülözhetetlen alkotói. Elsősorban a táplálékkal jutunk hozzájuk, de egyesek előállítására az emberi szervezet is képes. Vannak állapotok, amelyekben megnő a szervezet vitaminigénye, mint pl. stressz, fokozott fizikai terhelés, sportolás, betegségek és a kor előrehaladtával.összetétel

A megfelelő vitaminellátottság azért nagyon fontos az egészség megőrzése érdekében, mert az elégtelen vitaminbevitel súlyos következményeket okozhat.

Nem elegendő vitaminbevitelhez vezethetnek a rossz táplálkozási szokások, az elégtelen táplálékbevitel, a szélsőséges táplálkozási irányzatok, a rosszul összeállított fogyókúrás étrend, és egyes emésztőrendszeri betegségek.

Az étrend-kiegészítő termékeket fogyasztókban olykor-olykor felötlik a kérdés: Honnan kerül a vitamin az italba? Miből állítanak elő ilyen sok vitamint?
A vitaminok eredetével kapcsolatban az olyan hangzatos állítások is beültetik a bogarat az emberek fülébe, amelyek egy-egy készítmény kizárólagos természetes eredetéről szólnak. Mit lehet ezzel kapcsolatban valóban tudni?
A kérdés megválaszolásához a Táplálkozáskutatók Tudományos Tanácsának elnökét hívtuk segítségül.

„Azt a kérdést, hogy a készítményekben lévő hatóanyagokat hogyan állítják elő, nem lehet egy lendülettel megválaszolni, hiszen nagyon sokféle anyagról van szó. A különböző anyagokat pedig különböző módszerekkel állítják elő.
Általánosságban azonban elmondható, hogy a vitaminok és vitaminszerű anyagok előállítására alapvetően alig néhányféle módszer létezik.
Talán a legközismertebb az az eljárás, amikor az anyagot kivonják valamilyen forrásból, ami viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza azt. Nem csodálkoznék, ha a legtöbb ember azt gondolná, hogy ez mindig nagyon egyszerű. Pedig nincs így. Egy növényben ugyanis, például a paprikában, a C-vitamin mellett sok száz vagy ezer egyéb anyag is van. Amikor a tiszta C-vitamin kinyerése a cél, minden más anyagtól meg kell azt tisztítani.
Vajon ez hogyan lehetséges?
Talán most sok embernek legörbül a szája, de ez csak mindenféle kémiai eljárás segítségével történhet meg. A természet alkotta anyag kinyeréséhez gyakran nélkülözhetetlen a kémia, az úgynevezett „szintetikus” beavatkozás.

A következő nagyon gyakori módszer, hogy a hasznos anyagot (hatóanyagot) mesterséges módon állítják elő valamilyen kiindulási alapanyagból, úgynevezett kémiai úton. A köznyelv ezt hívja szintetikus módszernek. Ilyenkor keresnek egy olyan kiindulási anyagot, ami viszonylag olcsó, sok van belőle, és eléggé könnyen, gyorsan és kevés költséggel átalakítható a kívánt anyaggá. A C-vitamin példájánál maradva kiindulási anyag lehet valamilyen keményítő, amit például kukoricából, krumpliból, rizsből vagy egyéb gabonából nyertek ki. Ezt néhány (kb. tíz-tizenkettő) lépés során, különböző vegyi anyagok segítségével C-vitaminná alakítják, majd szintén megtisztítják a nem kívánatos, de ott lévő egyéb anyagoktól.

Egy további elterjedt megközelítés, hogy valamilyen aprócska élőlényt – például baktériumot, gombát – használnak az anyag előállítására. Ezt szokás fermentációs eljárásnak is nevezni. Ennek az elvnek az a lényege, hogy az aprócska élőlénynek adnak valamit, amit ő nagyon szívesen fogyaszt el, és amiből valami olyat hoz létre, ami nekünk nagyon hasznos. Talán elsőre nagyon idegenül hangzik, de biztos vagyok benne, hogy mindenki sok ilyen folyamatot ismer.
Segítek egy kicsit.
A bor erjedése a szőlőléből is egy ilyen folyamat. A szőlőlében lévő cukrot az erjesztő gombák „megeszik”, és alkohollá alakítják. Itt a cukor az alapanyag, és az alkohol a „hasznos” végtermék.
Szintén nagyon hasonló az aludttej, a kefir és a joghurt keletkezése. Itt is baktériumok, gombák hozzák létre a kívánatos változást.
Sok-sok példát sorolhatnánk még: kovászos uborka, lyukacsos sajt, savanyú káposzta stb.

A negyedik gyakori formája az anyagok előállításának, amikor az előző három technológiát kombinálják. Például egy természetes alapanyagból – mint a kukoricakeményítő, amit kukoricából vontak ki – részben kémiai úton, részben úgynevezett fermentációs úton állítják elő a kívánt anyagot. Manapság a C-vitamin előállításának ez az egyik lehetséges és viszonylag gyakori módja.
Bármelyik módszerrel is történik egy alapanyag előállítása, a végeredménynek minden esetben nagyon komoly követelményeknek kell megfelelnie, hogy fel lehessen használni élelmiszer, étrend-kiegészítő előállításához. Erre vonatkozóan nemzetközileg elfogadott előírások léteznek, amiket szigorúan be kell tartani.

Talán a kémia tudományában való jártasság nélkül nehéz megérteni, de nagyon fontos tény, hogy a természetben előforduló, illetve a fenti technológiák bármelyikével előállított vitaminok között nincsen különbség.

Azaz, a példa kedvéért vegyük azt az L-aszkorbinsavat (a C-vitamin másik elnevezése), amit a paprikában találunk, illetve vegyük azt az L-aszkorbinsavat, amit „mesterségesen” állítanak elő. Adjuk oda a két anyagmintát egy vegyésznek, és kérjük meg, hogy a két anyag között találjon bármilyen különbséget. Legyen az akár a világ legügyesebb, legokosabb vegyésze, akkor sem fog neki sikerülni a legkisebb különbséget sem felfedeznie a két anyag között. Ugyanis a két anyag teljesen egyforma. Ebből logikusan következik, hogy a két anyag élettani hatása is egyforma lesz.
Az étrend-kiegészítőkben alkalmazott alapanyagok előállításával kapcsolatban jellemző, hogy viszonylag kevés olyan hely létezik a világon, ahol gazdaságosan és ipari mennyiségben képesek alapanyagot létrehozni. A C-vitamint például az adataim szerint tíznél kevesebb ilyen helyen állítják elő a világon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden megvásárolható C-vitamin készítmény alapanyag e tíznél kevesebb előállítási hely valamelyikéről származik.

Azt, hogy egy konkrét anyagot milyen módszerrel állítanak elő, főleg a gazdaságossági szempontok határozzák meg. Azaz van olyan anyag, amihez olcsóbban jutnak hozzá, ha valamilyen természetes forrásból vonják ki. Ezt értelemszerűen főleg így állítják elő. Azonban van olyan anyag is, amit kémiai úton olcsóbb előállítani. Ilyenkor nyilvánvalóan ezt a megoldást fogják választani.

Végül hadd jegyezzem meg: az étrend-kiegészítők alkalmazását éppen az a szomorú tény teszi szükségessé, hogy a rendelkezésünkre álló élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő vitamint és ásványi anyagot. Vajon hogyan is lehetne nagyon sok vitamint és ásványi anyagot kivonni abból, amiben nagyon kevés van, hiszen pont ebből a problémából indultunk ki?

A–vitamin (Retinol)

A-vitamin

Az A-vitaminnak különösen fontos szerepe van a retina (szem ideghártyája) működésében. Hámvédő vitaminnak is nevezik, mivel a bőr, a nyálkahártya működéséhez szintén A-vitaminra van szükség. Ezen kívül szerepe van a csontok, a fogak és a kötőszövet fejlődésében is.

Az A-vitamin hiányának első megjelenési formája az ún. farkasvakság, vagy szürkületi vakság. Emellett a szaruhártya kiszáradása, kifekélyesedése is kialakulhat. Hosszan tartó A-vitamin hiány teljes vakságot is okozhat.

Az elégtelen A-vitamin bevitel ezen kívül szerepet játszhat légúti fertőzések, bőrkiszáradás, vesekövek és húgyúti fertőzések kialakulásában, illetve egyes hasmenéses állapotokban, étvágytalanságban, gyakoribb fertőzésekben, gyermekkorban a növekedés ütemének lassulásában, vérszegénységben.

Fő forrásai a máj, vese, halmáj, húsok, tojássárgája, tej, tejtermékek, margarin, vaj. Az A-vitamin előanyagait (provitaminjait), az ún. karotinoidokat elsősorban a vörös, sárga és zöld húsú zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák.

E-vitamin (Tokoferol)

illustration vitamin E the origin of the plant foods

illustration vitamin E the origin of the plant foods

Az E-vitamin antioxidáns hatása miatt kulcseleme a szervezet szabadgyökök elleni védekező-rendszerének. Megakadályozza az esszenciális zsírsavak oxidációját, védő hatást fejt ki egyes daganatos betegségek megelőzésében, a szívinfarktus kialakulásában és a máj elzsírosodása ellen is hatékony. Emellett magzatvédő hatása is van.

Tudományos tanulmányok mutatnak rá, hogy a szabadgyökök által okozott oxidatív stressz a sejtek idő előtti öregedését eredményezi. Az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.*

Fő forrásuk a növényi eredetű olajok (szója, kukorica, repce, napraforgó), olajos magvak (mogyoró, mandula, tökmag, mák, gesztenye), búzacsíra, hüvelyesek.

Számos állatfaj és az ember szaporodásához nélkülözhetetlen. Szükséges a sejtlégzéshez, biztosítja a vörösvértestek hosszabb élettartamát, és a vas felszívódásában is szerepet tulajdonítanak neki. Előszeretettel alkalmazzák kozmetikai (bőrhidratáló) készítményekben is.
*Tudományosan bizonyított, Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által engedélyezett állítások.

B-vitaminok

B-vitamin

Idegeink táplálói

A B-vitaminok szolgáltatják testsejtjeinknek az energiát, ők indítják be a zsír és a fehérjék anyagcseréjét

A különféle B-vitaminokban sok a közös vonás, ezért szokták B-vitamin-komplexumként emlegetni őket. Általában ugyanazokból a táplálékforrásokból erednek (ilyen a máj, a teljes őrlésű gabonafélék, a sörélesztő ), és olyan szorosan működnek együtt, mint egy nagycsalád tagjai, vagy egy gyár kollektívája. Mindegyikük oldódik vízben, ami azt jelenti, hogy a vér és a vizelet gyorsan kimossa, és így sűrűn kell pótolni őket. A B-vitaminok sohasem fordulnak elő izolálva a természetben (mondjuk egy zöldségfélében), hanem komplexumként állandóan együtt vannak.

Ily módon a B-vitaminok évmilliók és évmilliárdok során együttes erővel fognak hozzá az anyagcsere fontos feladatainak végrehajtásához. Ebből következően nincs sok értelme annak, hogy a gyógyszertárban beszerezzünk mondjuk B3-vitamint, és azzal próbáljuk kúrálni valami bajunkat. Ha nincs jelen az összes többi B-vitamin, akkor a magára maradt B3 meg sem próbál hatékonnyá válni. Ha azonban együtt van a teljes csapat, valóságos egészségforradalmat hajt végre a szervezetben. Az idegeken kívül elsősorban az izmok, az emésztőszervek, a bőr, a haj, a szem, a száj és a máj látja hasznát.

Sajnos szinte mindnyájan súlyos B-vitamin-hiányban szenvedünk. Ez azzal függ össze, hogy a B-vitaminok kedvenc tartózkodási helyei a gabonacsírák, maghéjak, a rizs és a melasz, mi pedig a finomítás során ezeket eltávolítjuk, és az állatokat etetjük velük. Így lesz az értékes természetes rizsből fényezett, “üres” rizs és remek gabonáinkból fehér liszt, amelyben, akár a finomított fehér cukorban, gyakorlatilag már semmiféle tápanyag sincs. A következmény: egy sor hiányjelenség, a korai őszüléstől a kopaszodáson keresztül a depresszióig, a székrekedéstől a veszélyesen magas koleszterinszintig.

A B-vitamin-hiány következményei

Egy gramm teljes őrlésű gabona 3,5 mikrogramm tiamint (B1vitamint) tartalmaz, míg a fehér liszt csak nyomorúságos 0,8 mikrogrammot. Ez az arány érvényes minden más B-vitaminra is. Az emberi anyagcsere viszont, fejlődéstörténetünk évmilliói során, teljes értékű gabonára “programozódott be”, sejtjeink és tápanyagszükségletük alig változott e hosszú idő alatt. Így aztán a B-vitamin-hiány elsorvasztja, öreggé és beteggé teszi, végül pedig megöli sejtjeinket . Aki pedig szívesen fogyaszt cukrot, édességet, édes italokat, az a cukrok lebontásánál feláldozza utolsó szegényes B-vitamin-tartalékait is. Ráadásul a cukor károsítja a bélflórát, és így a bélbaktériumok sem képesek önállóan B-vitamint termelni. Az alkohol és a mértéktelen kávé- vagy teafogyasztás is felfalja a B-vitaminokat a szervezetben.

 B6-vitamin (Piridoxin)

B6-vitamin

A szervezet B6-vitamin szükséglete arányos a fehérjebevitellel, fehérjedús táplálkozás esetén nő a szükséglet. Fő forrása a búzacsíra, élesztő, hús, máj, tej, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, fejeskáposzta, csonthéjas gyümölcsök. A B6-vitaminnak jelentős szerepe van azoknak az enzimeknek a működésében, amelyek az aminosavak átalakításában, valamint az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében vesznek részt. Ezen kívül szükséges a vérképzéshez, egyes hormonok képzéséhez, és az idegrendszer működéséhez.

A terhesség, a fogamzásgátló tabletták szedése és alkoholizmus esetén a piridoxin-szükséglet megnő, hiányállapot szempontjából ezért ezek a csoportok fokozott rizikójúnak tekinthetők.

B7-vitamin (Biotin)

B7-vitamin

A biotin a bőr és a haj vitaminja

A szép, sima, selymes bőr és a dús, fényes haj titka a belekben rejlik. Természetes biotinforrásunk az élesztőn kívül főként a máj, a tojássárgája, a paradicsom, a szójabab, a barna rizs és a korpa. A sejtjeink által felhasznált biotin túlnyomó részét azonban baktériumok tenyésztik a belünkben, így tehát magunk állítjuk elő a vitaminunkat. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a bélmikrobák bonyolult, rendkívül érzékeny és rendezett világát nem zavarta meg semmi. Már a legkisebb zavar, egy pohár erős pálinka, egyetlen kockacukor vagy egy antibiotikum-tabletta alaposan megzavarhatja ezt a rendet, és valóságos káoszt okozhat. Ilyenkor a biotin termelés már nem folyik olyan tökéletesen.

Egészséges bélflóra a biotin segítségével

Mindazok, akik csípős kolbászokkal, olajban sült krumplival, konzervételekkel, tortákkal, zsíros hússal, gombóccal vagy rágcsálnivalókkal táplálkoznak, hat héten belül tönkreteszik a bélflórájukat. A kegyelemdöfést az alkohol, a nikotin és a túlzott gyógyszerfogyasztás adja meg a beleknek.
A bélflóra pusztulásának első jelei emésztési zavarok: hasmenés, szorulás, továbbá vérzések, rossz szájszag, hajhullás, bőrrendellenességek

Megállapították, hogy a biotin nagyobb adagolásával (napi 16 milligrammal) javítani lehet a cukorbetegek glükózanyagcseréjét.

A biotin stabilizálja a vércukorszintet.

Agyvelő- és idegsejtjeink kizárólag a glükózt, vagyis a vércukrot fogadják el energiaforrásként. Mindez elég ok arra, hogy vigyázzunk a megfelelő biotinellátottságra. Ennek a vitaminnak egyébként más feladatai is vannak. Segít a fehérje feldolgozásában, ráadásul hozzájárul a zsírsavak felépítéséhez és a zsír elégetéséhez.

A bőr, a haj és a körmök szépsége

A bőr, a haj és a körmök szépségvitaminjának is nevezhetnénk, kéntartalma miatt. Más szóval: aki szép akar lenni és a külsejével meghódítani másokat, az nem nélkülözheti a biotint. A bőrben, hajban, körömben sok a kén, aminek be kell kerülnie a sejtekbe.

A biotin aktívan irányítja a zsír anyagcseréjét , és egyidejűleg szívesen tartózkodik a bőr és a haj sejtjeiben, természetes tehát, hogy befolyásolja a bőr zsírtartalmát. Ha kevés a biotin, hamar kialakul a seborrhoea, a faggyúmirigyek kórosan fokozott működése. Ezzel gyakorlatilag túl sok zsír ömlik a bőrre és a fejbőrre. A következmények többek közt a hajhullás és a korpásodás. Minthogy a kén gondoskodik a bőr és a haj olajos védelméről, biotinhiány esetén a bőr szürkés, a haj fénytelen lesz, és a körmök töredezni kezdenek.

 B9 Vitamin – Folsav

B9-vitamin

A B9-vitamin, vagy más néven folsav egy vízben oldódó vitaminfajta, amely kulcsfontosságú a sejtek anyagcseréjében, a sejtosztódásban, és a DNS-láncokat előállító molekulák előállításában. A B12-vitaminnal együtt csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezzel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Segít a fehérje lebontásában, és a vérképzésben, a vörösvértestek ép formájáért, a fehérvértestek képzéséért, és a vérlemezkék képzéséért felel. Kiemelten fontos vegyület a várandós kismamáknál, mert a terhesség korai szakaszában, mert a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat csak a folsav segítségével zajlik le hibátlanul. Terápiás alkalmazása gyakran pozitív eredményeket hozott terméketlen nőknél. Antioxidáns, ízületi problémákon is segíthet. Jelenléte hozzájárul a gyomorrendszer, és a szájnyálkahártya épségének megőrzéséhez.

A B9-vitamin megtalálható a zöldségekben (kelbimbó, brokkoli, saláta, fekete szemű bab, a parajban) a májban, az élesztőben, a földimogyoróban, a dióban, illetve a gyümölcsökben.

Felszívódását elősegíti a többi B-vitamin. Felszívódását gátolja az aszpirin, az antibiotikumok, és a fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A mesterséges készítményekből jobb a felszívódása, mint a természetes forrásokból. Mesterségesen előállított készítmények esetén a felszívódása közel 100%-os, míg ételeinkből a folsav 90%-a szívódik fel.

Hiánya esetén őszülés, hajhullás, depresszió, hasmenés alakulhat ki. Folsav hiányában a vérsejtek minden típusának száma lecsökken, és a normálistól nagyobb méretű vörösvértestek képződnek.

 B12-vitamin (Kobalamin)

B12-vitamin

Csak állati eredetű táplálékban található meg. Fő forrása a máj, szív, vese, tüdő, húsok, halak, tojás. A vastagbélben lévő bélbaktériumok is termelnek B12–vitamint, azonban ezek nem tudnak felszívódni. A vérképzésben játszik fontos szerepet. Felszívódásához ún. intrinsic faktorra (a gyomorban termelődő fehérje), a sejtekbe való bejutásához, illetve aktiválódásához pedig folátra van szükség. B12-vitamin szükséges a DNS-szintézishez, az idegszövetek kialakulásához, a vörösvértest-képzéshez, szénhidrát anyagcseréhez.

B12-vitamin-hiány előfordulhat elégtelen bevitel, szélsőséges táplálkozás, vegetarianizmus egyes típusai esetén is. A B12-vitamin hiányának következtében zavart szenved a sejtosztódás, vészes vérszegénység, az ideg-, a gyomor- és a bélrendszer működésének zavara alakul ki. További tünet az emlékezési-, az érzés-, és a látászavar.

 C-vitamin (Aszkorbinsav)

C-vitamin

Szerepet játszik az immunrendszer normális működésében, a kollagén (kötőszöveti alapanyag) szintézisében, sebgyógyulásban, hormonok képződésében, egyes ásványi anyagok (vas, cink, réz) felszívódásában. Antioxidáns hatású, azaz megköti a szervezetben képződő káros hatású szabad gyököket.

A C-vitamin szükségletet megnövelheti a nagy hőség, erős fizikai munka, legyengült állapot, dohányzás, alkoholfogyasztás. Nagy mennyiségben (több gramm) alkalmazott adása azonban nem indokolt, mert arra hajlamos egyénekben oxalátkövek kialakulását okozhatja a vesében. Ha valaki hosszabb ideig nagy dózisú C-vitamint szed, és utána visszatér a normál adagra, a szervezete úgy érzékeli, hogy „keveset” kap, és így rövid időn belül az ún. „visszatérő skorbut” jöhet létre.

A C vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működését intenzív edzés alatt és után (ez a hasznos hatás plusz 200 mg C-vitamin bevitelével érhető el, az ajánlott napi C-vitamin-bevitel felett)!*

A C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében, és hozzájárul a normál kollagén-képződéshez, és ezen keresztül a porcok, a csontok, az erek, a fogíny, a fogak és bőr normál állapotának fenntartásához.*

Fő forrása a zöldpaprika, brokkoli, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol, narancs, mandarin, grapefruit, citrom, kivi, csipkebogyó, feketeribizli, málna, eper, zöldpetrezselyem.
*Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által tudományosan bizonyított, és az Európai Bizottság (EC) által engedélyezett állítások.

B5-vitamin – Pantoténsav

B5-vitamin

A pantoténsav nélkülözhetetlen alkotója az anyagcserében nélkülözhetetlen ún. koenzim-A-nak, így szerepet játszik a szénhidrátok lebontásában, illetve glikogénné való átalakításában, a zsírok égetésében, valamint a szteroidhormonok, a koleszterin, és a vérfestékek szintézisében, a sebgyógyulásban.

Forrása a hús, belsőség, élesztő, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, száraz hüvelyesek.

Mivel sokféle élelmiszerben megtalálható, valamint egy részét a bélbaktériumok is előállítják, hiánya csak nagyon ritkán, főként mesterséges táplálás, hosszan tartó antibiotikus kezelés, alkoholizmus és alultáplált gyermekek esetén fordul elő komplex B-vitamin hiány részeként. Tünetei idegrendszeri- és anyagcsere-zavarokban mutatkozhatnak meg.

Bőr- és hajregeneráló kozmetikai készítményekben is felhasználják.

Mályvalevél

erdei mályva

Latin neve:Malvae folium

Az erdei mályva Európában elterjedt, lágy szárú gyógynövényfaj, amely a parlagon hagyott területeket, töltéseket kedveli. Belsőleg a virágot, ritkábban a levelet is használják

tavaszi hónapok alatt véghezvitt méregtelenítés tökéletes eszköze
képes megerősíteni az immunrendszert
javítja a szervezet vízháztartását
segítséget nyújt a máj és a vese működésében
valamint nyugtatja az idegrendszert
csökkenteni a gyulladásokat
köhögéscsillapító, köptető hatású, felső légúti hurutok ellenszere, hörgőbántalmak esetén, nyálkahártya-nyugtató hatású
felgyorsítja az anyagcserét, elősegíti a megfelelő emésztést, elősegíti a megfelelő emésztést, székrekedéssel küzdők segítsége
gyomor és görcsös bélgyulladás tüneti kezelésére
bőrgyógyászatban bőrbetegségeknél, viszketéscsillapítóként, bőrnyugtatóként alkalmazzák.
fájdalomcsillapító

Bergamott Menta

bergamot menta

Latin neve: Mentha citrata

Bergamott menta: emésztési problémákra alkalmazzák, úgy mint az émelygő gyomor, puffadás, felfújódás, hányás. Különböző fájdalmakra, mint a menstruációs görcs, fejfájás, fogfájás. Mentális betegségekre is (hisztéria, melankólia). Sok ember úgy véli, hogy a citrom balzsam jó hatással van alvászavarra és nyugtalanságra. Alzheimer kórban, ADHD-ban, autoimmun betegségben szenvedőknek is ajánlják. Hatásos még légúti duzzanatokra, idegesség következtében kialakult szívdobogásra, magas vérnyomásra, tumorok kezelésére és rovarcsípésekre is.

A karthauzi szerzetesek híres gyógynövénye a bergamott-menta, a menta családba tartozó növény, menta tartalom nélkül, bergamott-citrus illattal., Előállítása: Az illóolajat a növényi részek lepárlásával állítják elő. Származás: Nepál

vitalizáló
élénkítő
frissítő
fájdalomcsillapító
fertőtlenítő
görcsoldó
alkalmas menstruációs görcsök enyhítésére
izzasztó
értágító hatású.
kiváló fertőtlenítőszer
emésztést segít

Kerti izsópfű

izsópfű

Latin neve: Hyssopus officinalis

Az árvacsalánfélék (Lamiaceae)családjába tartozó faj. Évelő, gyógynövényként és fűszerként is használják.

Már az ókorban is ismerték, népszerűségének csúcsát a középkorban érte el, amikor szinte minden vár körül megtalálható volt. Termesztése napjainkban ismét felfelé ível.

Hatóanyagai:
almasav, antibiotikum, cineol, cserző anyagok, cukor, flavoglikozid, flavonoid, gumi, gyanta, illóolajok, inozitol, jód, kámfor, karotin, karvakrol, keserűanyag, keserűglikozid, keton, koffeinsav, kolin, limonén, linalool, olajak, pinén, rozmarinsav, .antibiotikumok,

A fertőtlenítő hatás azon nyugszik, hogy az izsóp levelein egy, a Penicillium fajhoz tartozó gomba nő, amelyet az izsópfürdők gyógyhatásáért tesznek felelőssé. A fürdőket annak idején a lepra gyógyítására alkalmazták. A rómaiaknál a közismert orvosságot a bor fűszerezésére használták.

asztma, bronchitis, nyákoldó, köhögéscsillapító, köptető, megfázások,

légzőszervi betegségek, influenza,
bélhurut
éjszakai verejtékezés
gyomorbaj
gyulladás
köszvény
sebek kezelése
allergia ellen
fertőtlenítő hatás

Az izsóp kiváló köhögéscsillapító. Használható herpesz, asztmás és hörghurutos bántalmak ellen, étvágyjavító hatású. Teája kámfor típusú komponenst tartalmaz, köhögéscsillapításra, köptetésre javallt. Forrázata herpeszes felületek borogatására használható.

A népi gyógyászatban az ókortól kezdve légcsőhurut, asztma ellen használták. Keserűanyag-tartalma miatt kiváló étvágyjavító is, ez a hatása fűszerként is érvényesül. Zsíros húsételekben fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Főzetét külsőleg, nyálkahártya-, (pl. szájüreg-) gyulladáskor öblögetésre használják, emellett jó gombaölő és izzadásgátló hatású is.

köptető hatású növény, amely fenolt és antiszeptikus hatóanyagokat tartalmaz.

Az ókori görögök is használták, hogy felső légúti fertőzéseket és mellkas fájást csillapítsanak vele. Izzadást indukáló, mely segít levinni a lázat. A gyógynövénynek antimikrobiális és vírusölő hatása van. Kimondottan elősegíti az immunrendszer küzdelmét a felső légúti fertőzés és megfázás ellen. Jótékony hatású a herpes vírus ellen. Lázcsökkentő, segít kiüríteni a méreganyagokat bőrön keresztül. Szélhajtó és emésztést elősegítő hatással bír, csökkenti a felfújódást, ezáltal pihenteti az emésztőrendszert. Ez a sokoldalú növény az idegrendszerre nyugtató hatással van.

2002-ben kutatást végeztek, melynek eredményeként kimutatták, hogy erős anti-HÍV hatással rendelkezik. Kutatások azt is kimutatták, hogy az izsóp olajnak izomlazító hatása van.

Nézz szét itt:
swisslaboratory.hu/reg/472

‪#‎DeLaVie‬ – swisslaboratory.hu

Share Button
A bejegyzés kategóriája: Alternatív gyógyászat
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..